Groenmarktkerk Haarlem

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Locatietheater Panis Angelicus

8 april 2022, 20:15 - 22:00

In dit locatietheater-concert op donderdag- en vrijdagavond 7 en 8 april nemen de podiumkunstenaars van Moving Academy of Performing Arts (MAPA) ons mee in een bijzonder licht-, klank- en schouwspel. Middels mime, muziek, zang en lichtprojecties wordt de binnen- en de buitenruimte van de Groenmarktkerk getransformeerd.


MAPA maakt het mogelijk om de Groenmarktkerk op een nieuwe, magische en fysieke manier te beleven: als een levend schilderij waar het publiek in is opgenomen. Zo willen we meer mensen kennis laten maken met de bijzondere sfeer van het gebouw. Met de voorstelling “Panis Angelicus” aan de Sociale Boulevard van Haarlem zal de Groenmarktkerk met de aandacht voor de kwetsbare mens letterlijk en figuurlijk in het licht worden gezet.

Komt dat zien!

7 april: aanvang 20.30 u / ontvangst vanaf 20:15 op de Nieuwe Groenmarkt met o.a. Quinteto mujeres del Viento Florido uit Mexico.

8 april: aanvang 20.30 u / ontvangst vanaf 20:15 op de Nieuwe Groenmarkt met o.a. Quinteto mujeres del Viento Florido uit Mexico.

De voorstelling in de kerk duurt tot ca 22.00 uur en deze is zittend te beleven vanaf de banken.

Sospeso:

Ticket voor Sociale Boulevard 
Naar een gebruik in Italië streeft de Antonius Gemeenschap steeds naar mogelijkheden om de mensen met een kleine beurs te laten deelnemen aan haar activiteiten. Daarom zullen meer vermogende bezoekers van de voorstelling uitgenodigd worden om een SOSPESO te doen; een bijdrage voor het toegangskaartje van een ander: Ticket voor Sociale Boulevard. Deze bijdrage van 7,50 euro kunt u doen bij het bestellen van uw kaartje. U krijgt hiervan in uw mail een download als bevestiging van uw bijdrage en daarmee hoeft u verder niets te doen. De Antonius Gemeenschap zal met het geld uit dit Sospeso-potje andere, minder vermogende gasten uitnodigen. Bij voorbaat dank!

Reserveren

Reserveer via : mapa.stager.nl/web/tickets
of via e-mail: info@mapa.nl, of per telefoon: 06-51776245

Ticket: € 17,50

Student: € 7,50

Voor een ander: € 7,50 (donatiekaartje)

Panis Angelicus


De voorstelling is genoemd naar Panis Angelicus – Brood van de Engelen – de titel van een Loflied, geschreven door Thomas van Aquino in 1264. De eerste strofe sluit goed aan bij de doelstellingen van Antonius van Padua, de patroon van de Groenmarktkerk:

‘Brood van de engelen
wordt het brood van mensen;
Het brood van de hemel maakt
een einde aan de schaduwen’

Door een aantal componisten is de tekst op muziek gezet, voor orgel, sopraan en fluit. De Franciscaan Antonius van Padua (13e eeuw) deelde brood met de armen. Het verhaal gaat dat een arme zich meldde bij de poort van het klooster en dat Antonius al het aanwezige brood meegaf, tot ontsteltenis van de kok. Want er was geen eten meer voor de broeders. Toen zei Antonius dat het wel goed zou komen en toen de kok weer terugkwam in de keuken was het brood weer op zijn plek. MAPA gebruikt dit beeld als symbool van het delen, wat alles te maken heeft met de bestaansgronden van de Groenmarktkerk.

Waarom in dit gebouw

Veel kerkgebouwen zullen in de komende jaren gesloten worden en een nieuwe bestemming krijgen. Vaak vormen zij het kloppend hart van de wijk. Zo ook de Groenmarktkerk: zij biedt al jaren een plek voor religie, maar ook voor cultuur en voor ontmoeting tussen mensen van verschillende achtergronden. Er is een hechte samenwerking met de Antonius Gemeenschap, het Diaconaal centrum Stem in de stad en Wijkcentrum Binnensteeds. De vaak kwetsbare gasten van wat de ‘sociale boulevard van Haarlem’ wordt genoemd zijn hier welkom. Maar de toekomst van de Groenmarktkerk is ongewis. Al enige jaren staat zij op de nominatie om gesloten te worden. Het kerkgebouw heeft door haar architectuur en ligging veel potentie als multifunctionele ruimte, naast religie en bezinning, ook voor cultuur en ontmoeting. MAPA geeft door middel van haar voorstelling ruimte aan de transformatie naar een nieuwe toekomst voor het gebouw, waarin – naar wij hopen – ook de omarming van de kwetsbare mens een plaats blijft hebben.
De Groenmarktkerk wordt op deze 2 avonden behalve een omarmend geheel, een levend ruimtelijk schilderij, evenzeer tijdelijk als onvergetelijk voor het aanwezige publiek. Een afspiegeling van het geheel wordt tevens tentoongesteld in de grote etalages van de V&D, die tot MAPA’s beschikking staan. De gevel-lichtprojecties zijn 7 en 8 april te zien voor de buurt.

MAPA theater

In de lijn van MAPA’s beleid om locatietheater in de stad te realiseren, organiseerde MAPA eerder MAPA MORPHOSIS 1 in het leegstaande V&D gebouw te Haarlem. Na deze ‘leegte’ gaat MAPA verder met het thema ‘transformatie, reflectie en omarming’ op deze nieuwe locatie. Het avondvullend programma buiten en binnen dit rijksmonument is tot stand gekomen door samenwerking met de Groenmarktkerk en de Antonius Gemeenschap. Het introduceren van locatietheater, mime en muziek in de kerk getuigt van een nieuwe openheid van de kerk.

MAPA werkt met het lichaam als object in relatie tot architectuur, ruimte, plek en akoestiek. Lichtprojectie is hier essentieel onderdeel van. Het team van samenwerkende kunstenaars is in de traditie van MAPA samengesteld uit professionele uitvoerende podiumkunstenaars, die op locatie weten te werken en de impact van een specifieke plek met historische en iconische betekenis kunnen vertalen naar een theatrale, beeldende vorm, zoals in het Bauhaus en Nederlandse bewegingstheater. Geen concertgebouw, maar het monumentale rijksmonument en rijk gevulde Groenmarktkerk met het plein vormen de nieuwe setting. Iconen en herinneringen van de plek worden verwerkt tot poëtische beeldende en muzikale voorstellingen waarbij de gevelprojecties een uitnodiging zijn voor de buurt en de stad om met nieuwe zintuigen het kerkgebouw en haar betekenis te beleven. Van buiten naar binnen vormen zich transformaties als een levend ruimtelijk schilderij.
schilderij.

Uitvoerenden

Productie / Kernteam: 
Ide van Heiningen (directeur / scenografie)

Virág Dezső (MAPA artistiek leider, mime)

Machteld Aardse (MAPA art, communicatie, PR, lichtprojecties)

Jeroen Kriek (regisseur, inspicient, veiligheid, inrichting)

Rudi van Hest (inspicient, veiligheid, inrichting)

Michael Helmerhorst (regisseur, animated object theatre)

Virga van Heiningen (vormgeving etalages V&D / Groenmarktkerk)

Lisa Yve Hoogkamer (actrice, planning)


Spelers (musici / mime / performers / kunstenaars van uiteenlopende achtergronden (Nederland, Hongarije, Taiwan, Ukraine, Portugal, Spanje, Mexico, Slovakije, Amerika)
Virág Dezső (mime)
Yung-Tuan Ku (percussie / marimba / MAPA member)
Dorota Matejová (traverso speler / MAPA member)
Aida Alvarez (viool, viola / MAPA member)
Charlotte Riedijk (sopraan)
Julia Barnes (viool)
Sofia Pedro (sopraan)
Julia Barnes (viool)
Laurien Schreuder (zangeres / muzikant)
Osito von Ropi (fluit)
Quinteto mujeres del Viento Florido, Mexico (strijdvaardige vrouwen brass band)
Machteld Aardse (beeldend kunstenaar / lichtprojectie)
Maria Volkova (fotograaf)
Lina Romanukha (beeldend kunstenaar / curator)

Documentatie

Farkas Etterer (video / fotografie / editor)

Machteld Aardse (fotografie)

Inrichting Etalages HEMA/V&D/Groenmarktkerk

Virga van Heiningen, Ide van Heiningen, Machteld Aardse & Team van Vrijwilligers


Partners:

Groenmarktkerk, Nieuwe Vrienden van de Groenmarktkerk & buurt (Bernadette Meertens & Heidi Bodaar): lenen gebouw, voorzieningen, communicatie en publiciteit, contact buurt

Antonius Gemeenschap (Joris Obdam (projectmanager) : communicatie, publiciteit, contact buurt en kerk)

Mike en Ria Cowley (locatie lichtprojector)
Stem in de Stad

Wijkcentrum Binnensteeds

a.s.r. real estate (V&D gebouw & etalages)

Hema Centrum Haarlem

Eyes on Photoart & Offset: drukwerk

Team aan vrijwilligers

 

 

Gegevens

Datum:
8 april 2022
Tijd:
20:15 - 22:00
Evenement Categorie: