Groenmarktkerk Haarlem

Overweging bij het nieuwe jaar

Door diaken Rob Mascini

Zusters broeders
Op deze dag wil ik u, willen we elkaar, een zalig Nieuwjaar wensen.
Iemand begon met Kerstmis te lachen toen ik hem een zalig kerstmis wenste… “Katholiek zeker” . Zijn lach was wat schamper… “zalig’ dat woord gebruik je toch niet meer.?”
Ja wij katholieken wensen elkaar zaligheid… En zalig is helemaal niet zo’n gek woord. “Ik heb zalig gegeten” ”We hadden een zalige vakantie”
“Zalig” is een overtreffende trap van heerlijk, gelukkig, fijn. Jezus spreekt ook over “Zalig ben je als ….” En dan heeft het met de hemel te maken. In de hemel ben je zalig. “Mijn vader zaliger” zeiden we vroeger.
“Ik heb zalig gegeten”. “We hadden een zalige vakantie”. Dan was eventjes de hemel op aarde!

Zalig Nieuwjaar, zalig 2024, dat er momenten mogen zijn dat je de hemel hier op aarde even mag voelen. Dat mogen we elkaar wensen.

Maar er is meer aan de hand.
Jezus sprak al over “zalig ben je…” en dan horen we dingen die heel tegenstrijdig zijn…
“zalig zij die huilen, want ze zullen troost  vinden”
“zalig zij die uitgescholden worden, zalig zij die geweld onder vinden, zalig zij die onrechtvaardig behandeld worden…”

Wat is dat voor een hemelse zaligheid als je in de prut zit, als alles mis loopt, als je verdrietig bent? Hoe kan de lieve Heer dat zeggen?

Vandaag komen er drie koningen aan in de kerststal. De herders en hun schapen zijn er al. Er zijn engelen gehoord en er is een ster gezien. Het is een pracht verhaal. Het ontroert. Hoe is dat mogelijk? Het is een lijdensverhaal. Je kan het op Gaza leggen, of de Oekraïne. Het is het verhaal van een vader, een moeder een kind waarbij alles mis liep. .  En toch… “Midden in de winternacht ging de hemel open”… Ik denk aan mensen die ik mocht meemaken die hartstikke ziek waren en toch een innerlijke vrede uitstraalden. Ik denk aan mensen die midden in een oorlog niet van wraak en vergelding spraken. Hier in de stal wordt er niet gescholden op de romeinen, de herbergier wordt niet veroordeeld. Er is geen boosheid. Nee… herders en koningen, engelen en schapen omringen Maria, Jozef en het kindje, houden hen vast, geven warmte en liefde. Zo gaat midden in de winternacht de hemel open.

We wensen elkaar een zalig Nieuwjaar. De wereld is bang voor alles wat er gebeuren kan, Nederland is bang. Nationalisme, ikke , ikke… waar zal dat alles toe leiden? Dat is het grote wereldtoneel. Maar ook privé… er kan zoveel gebeuren, zoveel mis gaan.
Maar wij wensen elkaar een zalig nieuwjaar… en als we elkaar dan een zalig nieuwsjaar wensen, dan wensen we elkaar niet een jaarlang een pretpark toe of de auto van de postcodeloterij voor je deur. Maar we wensen elkaar engelen toe in de moeilijke dagen, mensen als engelen, mensen als goede herders, als wijze koningen.. Lichtpunten aan het firmament, wensen we elkaar toe, lichtpuntjes aan het firmant van ons leven die ons de weg wijzen. Op die mensen mogen we hopen, om die mensen mogen we bidden. En misschien kunnen we ons zo ook aan elkaar geven. Dat zou zalig zijn!