Groenmarktkerk Haarlem

“De tijd van God is nu”

Overweging op zondag 6 feb 2022, Door Diaken Rob Mascini

“De tijd van God is nu”,“Het schriftwoord wat gij zojuist gehoord hebt, is thans in vervulling gegaan”. De tijd van de Bijbel is nu… Nu moet het gebeuren… En die woorden moeten niet alleen ook nu klinken. Ze moeten gedaan worden. Blinde mensen moeten zien, gevangen mensen moeten van hun boeien bevrijd worden, mensen die geknecht en verdrukt worden moeten weer kunnen leven. Het zijn de oeroude woorden van heiligen en profeten, door vaders en moeders aan ons doorgegeven. In kerken voorgelezen. Die oeroude woorden moeten nu gebeuren… Elke tijd is Gods tijd.
De brave burgers van Nazareth vonden het eerst prachtig, maar een week later gooien ze Jezus de Synagoge uit. “Wat een pretentie, wie denkt Hij wel Dat Hij is? Hij is gewoon de zoon van Jozef, een van ons. Prima hoor al die mooie heilige woorden in de kerk… Maar ik wil wel blijven leven zoals ik leef! Wij maken het zelf wel uit wat goed en wat kwaad is.”
Maar Jezus gaat door… “Die tijd van God is nu! Dus we zullen nu moeten beginnen met deze wereld anders te laten zijn.” En dan laat Hij zien dat – als het om eerlijkheid gaat, rechtvaardigheid en al die dingen, je je soms niets moet aantrekken van wat de brave burgers zeggen. Van wat men zegt… en men doet… en wat men altijd al zegt en altijd al doet. Paulus zegt in zijn hooglied van de liefde… liefde is altijd nieuw, altijd anders, altijd verrassend. Jezus zal het laten zien in een heel bijzonder wonder. Hij is de synagoge uitgegooid, Nazareth uitgegooid… en dan gaat Hij naar het meer. Hij ziet daar Petrus en Johannes en Jacobus en Andreas. Ze hebben de hele nacht tevergeefs gevist. “: Lukt het niet?” zegt Jezus ”Geef de moed niet op… ga het anders doen… zo is het met mensen, zo is het met vissen” . “”Gooi je netten maar weer uit… nu in het diepe en aan de andere kant”. “Dat doet toch geen mens.. overdag vissen, in het diepe, aan de andere kant? Hartstikke dwaas!” We weten nu wat er gebeurde…. Soms moet je hartstikke dwaas zijn.. zeker als het gaat om deze wereld anders te willen laten zijn… dan doorbreek je protocollen, oude conventies, uitgesleten gewoontes, en dan trek je je niets aan van mensen die zich zelf zo belangrijk vinden..
Zo zijn de apostelen begonnen…we kennen de verhalen van heilige helden uit het verleden.
Dit jaar vieren we in Nederland dat er ooit 500 jaar geleden een nederlandse paus is geweest. Paus Adriaan. Hij kwam uit Utrecht en Zwolle. Woonde in Belgie en in Spanje. Op 9 januari 1522 hoorde hij dat hij tot paus was gekozen. Hij was in Spanje. Hij had helemaal geen zin om naar Rome te gaan.. Hij was het met Luther eens… dat die katholieke kerk daar in Rome op niets meer leek van wat Jezus bedoeld had. En hij zou dat nu moeten gaan aanpakken. Hij heeft een half jaar gewacht. Toen durfde hij! “Die tijd van God is nu!” Hij kwam in Rome aan en begon meteen… Hij sprong het diep in… Hij verbood alle feesten en parties. De kardinalen moesten arm gaan leven. Ze mochten alleen nog bruine bonen en kapucijners eten. Er kwam een eind aan alle pracht en praal. Hij probeerde een overeenkomst met Luther aan te gaan. Na een jaar stierf paus Adriaan. De een zegt… vermoord.. de ander zegt, dat ze hem dood gepest hebben. Veel mislukte… Maar toch… Na Adrianus was het in Rome nooit meer zoals het was… Het zou niet lang meer duren of een concilie zou een nieuw begin aan de kerk geven..
NU hebben we paus Franciscus… Men zegt dat hij zich paus Adrianus de tweede had willen noemen.. Ook Franciscus zegt “De tijd van God is nu”. Vorige week reed er bij een platenzaak in Rome een kleine blauwe fiat 500 voor. Er stapte een man in het wit uit. Ging naar binnen en zei tegen de platenverkoopster. “Ik had u ooit beloofd uw zaak te komen zegenen. Wel daar ben ik. En ik wil ook graag een CD kopen.” Dit was niet de eerste keer. Hij was al eens met zijn fiatje naar een schoenenzaak gegaan… ik heb maat 45” En bij de opticien kwam hij binnen “Mijn montuur is nog goed. Ik heb nieuwe glazen nodig.” Hij zet de prelaten niet aan de bruine bonen. Maar zei wel in zijn eerste kersttoespraak dat ze geestelijk dement waren. Inmiddels is de curie totaal hervormd. Er zitten geleerde vrouwen op plekken waar kardinalen zouden moeten zitten. Hij bezoekt de protestante kerken in Rome net zo goed als de katholieke kerken. In synagoge en moskee was hij te gast.
Franciscus begrijpt – wat wij allemaal voelen – dat de kerk alleen kan spreken over eerbied voor de natuur en het klimaat, rechtvaardigheid jegens mensen die geen kansen hebben, eerlijkheid, oprechtheid in deze wereld, over vrede en menswaardigheid als de kerk dit ook zelf doet in haar eigen structuren en beleid. Het zijn de oude woorden van de Bijbel die nu moeten gebeuren.
Met dit verrassende frisse nieuwe optreden van de paus lopen de kerken in Nederland nog niet vol. De netten scheuren niet. We moeten nog altijd vechten voor onze kerkbalans. Maar Franciscus wordt gerespecteerd. En de katholieke kerk wordt menselijker… haar spreken meer gezagvol.
Wij moeten de oude woorden van de profeten… over gerechtigheid, eerlijkheid, over mensen bevrijden, nu waar maken. Dat zal ook hier in ons eigen midden moeten gebeuren in onze verenigingen, in de christelijke politiek, in de parochies. Het zal nooit lukken als we blijven zeggen “Zo zijn we het niet gewend… Dit zijn onze gewoontes… al jaren doen we het zo..we hebben onze protocollen, statuten en privileges, wie denk je wel dat je bent als je het anders wil” Met zo’n houding zal het nooit lukken…in geen parochie.. in geen bisdom… in geen kerk…
Die oude woorden van ons geloof zijn er voor nu… en NU wil zeggen… kijk naar je zelf. Zie waar het in je eigen midden fout gaat, accepteer kritiek van anderen. Laat dat een uitdaging zijn. Verzet je niet tegen mensen die iets anders willen. En ja probeer het eens anders. Kortom spring in het diepe van ons geloof.